A GNOME 3.18 legjobb új funkciói

Egy korábbi leírásomban már részben bemutatott GNOME 3.18 verziója hivatalosan kiadásra került. Ezúttal bemutatom az újításainak nagyobb részét.

A GNOME 3.18 kiadásra került - és a javításokon/finomításokon kívül egy nagy adag hasznos és új funkciót is beleprogramoztak, hogy az eddig közkedvelt Linux asztali-környezetünket még inkább használni is szeretni tudjuk.

A GNOME 3.18 kiadást több, mint 700 fejlesztő 6 hónapnyi szorgos munkálatainak köszönhetjük.

Google Drive Integráció

Ahogyan a korábbi cikkemben már részletesebben bemutattam - a GNOME 3.18 egyik legnagyobb újítása, hogy a Google Drive hivatalosan - és alapértelmezetten - is használható - közvetlenül a Nautilus fájlkezelőn keresztül.

Fájlkezelő továbbfejlesztések

Ezentúl még könnyebb nyomon követni az állományaink éppen folyamatban lévő műveleteit bemutató ablakát.

Automatikus fényerő-szabályzás

Amennyiben GNOME-ot használunk olyan számítógépen, amely rendelkezik integrált fényszenzorral, a GNOME automatikusan szabályozni fogja a képernyő fényerő-beállításait. Ez segít a képernyőn található képek/szövegek láthatóságában/olvashatóságában - továbbá alacsonyabb akkumulátor-használatot is eredményez.

Jobb érintőképernyő-támogatás

Amennyiben multi-touch technológiát támogató laptop vagy tablet eszközzel rendelkezünk, az új GNOME 3.18 ennek használatában is nagy mértékben segíteni fog.

A képernyőn található szövegek műveletei - kijelölés, kivágás, másolás és beillesztés - most még kényelmesebbé válik - köszönhetően a nagyobb érzékenységű szövegkijelölő eszköznek és az említett műveletsort felkínáló, új előtűnő menünek.

Firmware frissítések még könnyebben

A GNOME 3.18 bemutat egy új lehetőséget az eszközök frissítésének véghezviteléhez - a Linux Vendor Firmware Service integrálásának segítségével.

Ez a projekt lehetővé teszi, hogy a hardver gyártók elérhetővé tegyenek firmware frissítéseket a Linux-felhasználók számára. A GNOME teljes körűen támogatja mindezt - és lehetővé teszi, hogy a hardver eszközök frissítései a szokásos programok frissítéseihez hasonló - egyszerű módon frissüljenek.

Új GNOME naptár alkalmazás

Az eddigi naptár alkalmazás ezúttal teljesen összeintegrálódik a GNOME Online fiókjainkkal.

Továbbá lehetővé teszi számunkra, hogy havi és évi nézetek között váltogathassunk, hozzáadjunk, szerkeszthessünk és kereshessünk eseményeket - továbbá importálhassunk naptárakat online szolgáltatásokból és az eseményeket megtekinthessük lista formájában.

További újítások a hivatalos weboldalon

A GNOME 3.18 telepítése az Ubuntu Linux rendszeren

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.